De Schuur van Scheire

Wereld Oceanen Dag

8 juni is sinds 2009 uitgeroepen tot Wereld Oceanen Dag. Een uitgelezen moment om het project van onze Nederlands vriend Boyan Slat, The Ocean Cleanup, wat te verduidelijken en eens te bekijken waar we vandaag staan.

THE OCEAN CLEANUP

Het verhaal begon enkele jaren terug toen de piepjonge Boyan Slat een ingenieuze manier bedacht om al het plastiek uit de oceanen te vissen. Hij doopte het project: "The Ocean Cleanup"

De basis van Boyan's plan lag hem in de simpele logica da het een onbegonnen werkje is om op een bootje met daarachter een net alle oceanen door te varen en elk stukje plastiek dat je weg kruist op te vissen. Ander en beter, dacht Boyan. 

De jonge Nederlander bedacht een systeem dat gebruik maakt van de stromingen van de oceanen. Alle oceanen stromen namelijk in cirkels, de zogenaamde gyres.  Een enorme hoeveelheid plastiek drijft op grote "vuilnisbelten" rond in één van die gyres.

.  

Door kilometers lange "armen" met daaronder netten te verankeren in elk van die gyres, met in het midden een groot drijfbaken dat het afval kan verzamelen en verwerken, zou Boyan tonnen en tonnen afval uit de oceanen willen halen. Bekijk hier maar eens hoe dat er ongeveer zou uitzien. 


The Ocean Cleanup werd met veel applaus en de nodige media-heisa onthaald. Geen vuiltje aan de lucht... of althans, geen vuiltje in de oceanen, dacht we allemaal.


DOMPER OP DE FEESTVREUGDE

Ondanks een uitgebreide haalbaarheidsstudie ziet Boyan's plan er vandaag echter iets minder rooskleurig uit dan eerst gedacht. Oceanologen hebben enkele minpuntjes in zijn plan bloot gelegd waardoor de implementatie ervan verder af lijkt dan ooit. De constructie zou bijvoorbeeld niet genoeg rekening houden met zware stormen, de kleinste stukjes plastiek zouden letterlijk door de mazen van het net glippen, op sommige plaatsen zijn de oceaan te diep zijn om de constructie te kunnen verankeren in de bodem, enzovoort... . 

Een domper op de feestvreugde. Dat er ingegrepen moet worden is nochtans heel duidelijk. Oceanologen hebben berekend dat er zo'n 250 miljoen ton plastiek in onze oceanen ronddobbert en dat daar jaarlijks nog zo'n 8 miljoen ton bijkomt. Als we niet met z'n allen ingrijpen is het een kwestie van tijd vooraleer  de eerste gladde projectontwikkelaar een hotel wil neerpoten op één van de drijvende vuilnisbelten


MENTALITEITSWISSELING

Als de Ocean Cleanup van Boyan Slat inderdaad onhaalbaar blijkt zitten we dus met de gebakken peren. Als er niets veranderd, zullen de volgende generaties een uitstapje naar de kust wellicht helemaal anders ervaren dan hoe wij dat vandaag doen! 

Laten we onze manier van consumeren om te beginnen al eens grondig aanpakken. Laten we de productie van nieuw plastiek beperken tot het strikt noodzakelijke. Laten we twee keer nadenken voor we elk stukje fruit of groenten uit de supermarkt in een apart zakje steken. Laten we ervoor zorgen dat mensen overal ter wereld bewust worden van het belang van een propere oceaan!