De Schuur van Scheire

De schrikkelseconde

Een extra seconde

Verwittig alvast je leerkracht, baas of collega's dat je woensdagochtend wat slaperig en verward kan toekomen op je werk of op school. In de nacht van dinsdag op woensdag, om 1 uur 59 minuten en 59 seconden, zal ons bioritme een tik van jewelste krijgen. De klok zal op dat moment een seconde stil staan. Een volle seconde die we beleven maar op ons uurwerk niet zien wegtikken. Ook al kan je in principe een seconde langer slapen, je zou het wel eens kunnen voelen de dag erna...

De aarde heeft namelijk iets langer nodig dan 24u om rond haar as te draaien. In praktijk duurt één omwenteling van de aarde een fractie van een seconde langer dan 24u. Om de 4 jaar gebruiken we 29 februari om alles weer min of meer recht te trekken. Maar dus heel af en toe brengt de schrikkelseconde redding om de atoomklok weer gelijk te stellen met de zon. De eerste keer gebeurde dat in 1972. Woensdagochtend beleven we voor de 26ste keer een schrikkelseconde. 

Voor de beurzen, die rekenen op de stiptheid van computers, is de schrikkelseconde een doorn in het oog. Bij de super-geautomatiseerde handel van aandelen op de beurs kan elke seconde doorslaggevend zijn. Doordat veel computers de tijdsnotering "23:59:60" niet snappen valt het nog maar af te wachten hoe die op de extra seconde zullen reageren. 

Oh ja, voor de mensen die graag eens een snelheidsrecord breken.... misschien is het dinsdagnacht wel hét moment... 

We hebben ook nog een filmpje teruggevonden waarin Lieven het principe van de schrikkelseconde glashelder uitlegt. Let wel op, want Lievens uitleg hiernaast sloeg op de schrikkelseconde van 2012!