De Schuur van Scheire

DIY - Moirépatroon

Bart en Henk trekken de straat op met hun zelfgemaakt moiré patronen!


Je kan ook zelf je moirépatroon maken!

1. Welke animatie wil je?

Zoek of maak een zwart-wit-animatie van 6 stappen. Daarvoor heb je dus 6 beelden of 6 frames nodig.

Zwarte silhouetten op een witte achtergrond werken het best. Als je zelf niet graag wil of kan animeren, zoek je op het web een zwart-wit animated gif, bijvoorbeeld met de zoekterm “Black White Silhouette” in Google Afbeeldingen (klik eerst nog even op Zoekhulpmiddelen > type > animatie). 


2. Maak je schuifrooster
 

Door op een transparant vel zwarte balkjes evenwijdig naast elkaar te plakken of printen, gescheiden door spaties. Let wel op: de balkjes moeten precies 5 maal zo breed zijn als je spaties anders val alles in het water!

3. Voeg je 6 tekeningen of frames samen tot 1 samengestelde tekening.

Leg je 6 tekeningen of frames op elkaar, op de volgende speciale manier:

- leg het rooster op je eerste tekening: de delen die je ziet in de spaties, zijn de enige delen die je moet overhouden van deze tekening (of frame, beeld…). In photoshop heet dat “cropping” wat je kan doen met de drop-tool, in het echt zal je reepjes moeten knippen en weer opplakken, zodat er een reepjestekening overblijft.

- Doe hetzelfde met je tweede tekening of frame, maar verschuif het rooster precies één spatiebreedte opzij. Opnieuw houdt je van deze tekening enkel over wat je door de spaties ziet, de rest gooi je weg.

- Doe dit nu ook voor je vier andere stappen. Voor elke stap, schuif je het rooster telkens weer een spatiebreedte verder.

- Je hebt nu 6 reepjes-tekeningen. Voeg ze samen tot één beeld, zodat je een rare opeenvolging van zwarte reepjes krijgt. Omdat je je rooster steeds verschoven hebt, zullen de reepjes van de verschillende frames elkaar niet overlappen. Als ze dat wel doen, kan het zijn dat je ergens een foutje gemaakt hebt.


4. Klaar! 
Beweeg nu je rooster van links naar rechts over je samengestelde tekening! Moiré Magic!


Veel succes!