De Schuur van Scheire

Ben jij een menselijke muggenmagneet?

Het is een veel voorkomend probleem. 's Nachts lig je samen met je lief op bed en je hoort het gezoem van een mug. De volgende ochtend blijkt dat jij onder de muggenbeten zit en terwijl je partner al slapend de muggen te snel af geweest is! Onderzoek wijst uit dat dit wel eens aan bepaalde genetische achtergrond zou kunnen liggen.

Wetenschappers van het Tropisch Instituut in Londen hebben een onderzoek gedaan bij 18 identieke tweelingen en 19 niet-identieke tweelingen. Identieke tweelingen zijn genetisch identiek, terwijl niet-identieke dat niet zijn. Door middel van een proefopstelling waarbij muggen werden losgelaten bleek dat de muggen bij de identieke tweelingen geen voorkeur hadden, terwijl dit bij de niet-identieke tweelingen wél het geval was. 

Deze studie suggereert dat genetische factoren aan de basis liggen van de aantrekkingskracht die sommige mensen op muggen uitoefenen. Wij blijven maar vertrouwen op ons citroenplantje om zeker te zijn dat de muggen 's nachts bij ons vandaan blijven.